ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Ουσιώδεις μεταβολές στον νόμο 3869/2010 (Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά), επιδιώκει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχο των αλλαγών αποτελεί η επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων και ο περιορισμός των “στρατηγικών κακοπληρωτών”. Παράλληλα προωθείται νομοθετικό πλαίσιο για τη θέσπιση του επαγγέλματος του “διαχειριστή πτώχευσης” καθώς επιχειρούνται τομές και στο δίκαιο της Πτώχευσης των επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα, οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης στον νόμο 3869/2010 είναι οι ακόλουθες:


• Ολες οι υποθέσεις θα μεταφερθούν από τα περιφερειακά ειρηνοδικεία στα κεντρικά. Ως εκ τούτου θα οριστούν νέες δικάσιμοι για όλες τις υποθέσεις. Ειδικά για όσες υποθέσεις έχει ορισθεί δικάσιμος μετά την 1/1/2017 θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης είτε από τον οφειλέτη είτε από τον πιστωτή. Η κατάθεση της αίτησης θα είναι δωρεάν, ενώ σε περίπτωση που υποβάλλεται από τον οφειλέτη, δεν θα απαιτείται η η επίδοσή της με δικαστικό επιμελητή στους πιστωτές.

• Η προσωρινή αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη που χορηγείται μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ρύθμισης των χρεών, κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη, αφορά μόνο την κύρια κατοικία.

• Οι μηνιαίες δόσεις που υποχρεούται να καταβάλλει ο οφειλέτης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για ρύθμιση των χρεών του θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και την κατάσταση του κάθε οφειλέτη. Οι δαπάνες αυτές είχαν καθορισθεί την άνοιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης ως «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων και ενδεικτικά ήταν 1.347 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των καταδιωκτικών μέτρων θα επανεξετάζεται έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται η δόση στην τρέχουσα κάθε φορά οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

• Θα γίνεται κατηγοριοποίηση των υποθέσεων και ιεράρχηση της εκδίκασης αυτών ως εξής: αιτήσεις οφειλετών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, αιτήσεις οφειλετών μόνο με κύρια κατοικία, αιτήσεις οφειλετών και με άλλα περιουσιακά στοιχεία πλην της κύριας κατοικίας.

• Προκειμένου οι δύο πλευρές να επιλέγουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (στον νόμο σήμερα ονομάζεται προδικαστικός συμβιβασμός) προτείνεται το ακόλουθο κίνητρο: εάν πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό αποστέλλεται από τον διαμεσολαβητή σχετική έκθεση στο Ειρηνοδικείο. Εάν η απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που την αρνήθηκαν, καθώς και η επιβάρυνσή τους με τα δικαστικά έξοδα.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή να μας βρείτε στο http://www.pliatsikaslaw.gr/

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Μανιφάβα – Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *