Ανάρτηση Δασικών Χαρτών – Πληροφoρίες και άσκηση αντιρρήσεων

Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για διάφορες Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας. Σε αυτούς αποτυπώνονται οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εν γένει. 

 Εάν κάποιος πολίτης αμφισβητεί το περιεχόμενο του δασικού χάρτη μπορεί να υποβάλλει αντιρρήσεις. Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και η προθεσμία είναι εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει από την ημέρα που ορίζεται στη σχετική απόφαση από κάθε αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία παρεκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες. Τις αποφάσεις για κάθε περιοχή που έχει αναρτηθεί δασικός χάρτης μέχρι σήμερα μπορείτε να βρείτε εδώ. Τις αρχικές και καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ. Για κάθε θέμα σχετικό με τους δασικούς χάρτες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών. Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για το αρμόδιο ΣΥΑΔΧ συνημμένα στο τέλος του κειμένου. 

Με τις αντιρρήσεις, οι οποίες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστοχώρο της ΕΚΧΑ Α.Ε., αμφισβητείται αποκλειστικά ο χαρακτήρας μίας περιοχής ή η μορφή της, αν δηλαδή είναι δασική ή όχι, και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Αντιρρήσεις, συνεπώς, μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θίγεται από το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, είτε διότι μία έκταση χαρακτηρίστηκε δασική, χορτολιβαδική, βραχώδης ή πετρώδης (ενώ δεν είναι) ή το αντίστροφο, δηλαδή, ενώ φέρει δασικό χαρακτήρα, στον χάρτη δεν αναρτήθηκε ως τέτοια. 

Για την υποβολή αντιρρήσεων καταβάλλεται τέλος, το οποίο είναι ανάλογο της επιφάνειας της έκτασης που αμφισβητείται. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντιρρήσεων, όπως λ.χ. μη απεικόνιση πράξεων της Διοίκησης, εκκρεμείς υποθέσεις χαρακτηρισμού έκτασης κατά το προηγούμενο νομικό καθεστώς κ.α.

Τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται το έννομο συμφέρον και η νομιμότητα των αντιρρήσεων αποστέλλονται, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ταχυδρομικά στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ. Εμπρόθεσμη θεωρείται η αποστολή, όταν η σφραγίδα του ταχυρδομείου έχει τεθεί εντός της εξακονθήμερης προθεσμίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2310220377 ή στέλνοντας μήνυμα στο info@pliatsikaslaw.gr

50 thoughts on “Ανάρτηση Δασικών Χαρτών – Πληροφoρίες και άσκηση αντιρρήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *