Το Δημόσιο διεκδικεί τα σπίτια τους Πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τον ύπνο τους μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει ήδη να αποστέλλει ειδοποιητήρια με τα οποία τους γνωστοποιεί ότι διεκδικεί τα σπίτια τους.
Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε – ακόμη και 100 χρόνια πριν ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας. Πρόκειται όμως και για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, κτίσθηκαν νόμιμα, πλην όμως έχουν χάσει μόνο τον δασικό και όχι τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, έχουν σταλεί γύρω στα 19.000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γαλάτσι, στην Αγ. Βαρβάρα, στη Νέα Ιωνία, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι.
Αν και το ζήτημα που έχει προκύψει μπορούσε πριν ακόμη ανακύψει να διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έχουν ζητήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγωνία και την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, ενώ δημιουργείται πρόβλημα – από τις ενστάσεις που υποβάλλονται – στη διαδικασία κτηματογράφησης. Ομως και η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση συναντά σοβαρές δυσκολίες, αφού όποιος την κάνει κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία, καθώς κατά μία ισχυρή ερμηνεία θα απεμπολούσε δικαιώματα του Δημοσίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει ξεκάθαρα το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από το τι είναι δημόσια περιουσία και τι όχι, αφού το κράτος φαίνεται ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι του ανήκει.
Πώς προέκυψε τώρα το θέμα; Οπως εξηγούν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, οι προαναφερθείσες περιοχές κάποτε ήταν δασικές. Με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα αλλά διατήρησαν τον δημόσιο. Το Δημόσιο, έως το καλοκαίρι του 2013, δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει τα ακίνητά του. Πλέον είναι, με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο.
Στο μεταξύ, σε πολλούς δήμους η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα με τις εντάσεις. Από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών -που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών – κατηγορούν τις Διευθύνσεις Δασών ότι έστειλαν στις κτηματικές υπηρεσίες με απλά διαβιβαστικά έγγραφα, χωρίς φακέλους και χωρίς ιστορικό, τα πρώην δασικά πολύγωνα (σ.σ.: σε αυτά περιλαμβάνονται εκατοντάδες γεωτεμάχια σε καθένα από τα οποία μπορεί να υφίστανται πολλά εμπράγματα δικαιώματα) ζητώντας τους να δηλώσουν αυτές τις εκτάσεις στο Κτηματολόγιο και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου. Πηγες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής παραδέχονται ότι όλες αυτές οι ενστάσεις που υποβάλλονται στο Κτηματολόγιο είναι χαμένες από χέρι. Ωστόσο, όπως εξηγούν, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τις προχωρήσουν, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι υπάλληλοι σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, σε εντός σχεδίου περιοχές το Δημόσιο διεκδικεί 118 γεωτεμάχια (σ.σ. όλα τα τεμάχια γης είτε είναι δομημένα – με κτίσμα -είτε όχι). Ωστόσο, μετά την επεξεργασία των ενστάσεων μόνο σε 8 από αυτά έχει προκριθεί το Δημόσιο.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, εάν δεν προσκομίσει κάποιο στοιχείο ο πολίτης που να αποδεικνύει την κατοχή του συγκεκριμένου γεωτεμαχίου, θα εγγραφεί στη βάση τού Κτηματολογίου ως κύριος το Δημόσιο. Την ίδια ώρα, στη Ν. Ιωνία, πάλι σε εντός σχεδίου περιοχές, το Δημόσιο διεκδικεί 6.359 γεωτεμάχια. Ομως μετά την επεξεργασία των ενστάσεων μόνο σε 254 από αυτά έχει προκριθεί το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υπηρεσίας ζητούν να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, η διευθύντρια της υπηρεσίας Ευαγγελία Κωφού είχε ενημερώσει την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το πρόβλημα που έχει προκύψει ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2014. Υπάρχει και η σχετική αλληλογραφία, αλλά το θέμα (δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση) έχει παγώσει μέχρι στιγμής. Για τον ιδιοκτήτη ακινήτου που λαμβάνει συστημένο το ειδοποιητήριο και έκπληκτος μαθαίνει ότι η περιουσία του διεκδικείται από το Δημόσιο, πέρα από την ψυχρολουσία, σημαίνει και οικονομική επιβάρυνση ακόμη και έως 500 ευρώ, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί νομική συνδρομή. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα πώς να ξέρει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ότι το οικόπεδο, για παράδειγμα, στο οποίο έχει χτίσει ανήκε πριν από 100-150 χρόνια στο Δημόσιο, όταν κανείς δεν φρόντισε να του το πει και μάλιστα έχει και έγγραφα της αγοράς. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει μπλοκάρισμα της ήδη επιβαρυμένης διαδικασίας κτηματογράφησης από τις προσφυγές του Δημοσίου.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σημειώνεται ότι αρμόδιος είναι ο δικηγόρος σας. Σε περίπτωση που λάβετε ειδοποιητήριο, ενημερώστε τον δικηγόρο σας και μη το αμελήσετε! Οι συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας θα είναι σημαντικές και δυσμενείς.
Ρωτήστε και ενημερωθείτε σχετικά στο info@pliatsikaslaw.gr
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ