ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΤΗΝ 1-8-2015 – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Με έγγραφό της η ΕΚΧΑ ΑΕ επισημαίνει ότι την 1-8-2015 οριστικοποιούνται οι πρώτες κτηματολογικές εγγραφές για τις περιοχές των ΟΤΑ Πολυκάστρου και Πευκοδάσους Κιλκίς, που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πολυκάστρου. Ειδικότερα αναφέρεται:

 

1. Η παρέλευση της προθεσμίας έχει σαν συνέπεια την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών και την αδυναμία διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων που έχουν ενυπάρχουν σε αυτές. 

2. Η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών έχει σαν συνέπεια την παραγωγή αμάχητου τεκμηρίου ακρίβειας, που οδηγεί σε απόσβεση τωνεμπράγματων δικαιωμάτων του πραγματικού κυρίου του ακίνήτου.

3. Τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο ότι η οριστικοποίηση δεν αποτελεί πρωτότυπο τρόπο κτήσης της κυριότητας.

4. Μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών την 1-8-2015, ο πραγματικός δικαιούχος που δεν εμφανίζεται στις πρώτες εγγραφές, έχει αξίωση μόνο σε χρήμα. Μπορεί πάντως υπό προϋποθέσεις να ζητήσει και την απόδοση του ακινήτου. 

5. Άλλα δικαιώματα, πλην της κυριότητας, όπως δουλίες, υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις κτλ, αν δεν εμφανίζονται στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου που αφορούν θα θεωρούνται ανύπαρκτα, δεν θα μπορούν δηλαδή να ασκηθούν. Ο κατασχών δηλαδή ή ο ενυπόθηκος δανειστής χάνουν όσα προνόμια τους αναγνωρίζει ο νόμος. 

6. Επισημαίνεται ότι δικαιώματα που δεν εμφναίζονται στο κτηματολογικό φύλλο ενός ακινήτου θεωρούνται ανύπαρκτα.

7. Με την ίδια εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι τα ακίνητα που εμφανίζονται με την ένδειξη “αγνώστου ιδιοκτήτη” θα περιέλθουν από 1-8-2015 στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμα κι αν οι πραγμαιτικοί δικαιούχοι έχουν τίτλους κτήσης επ’ αυτών. 

8. Στις περιπτώσεις αυτές παρέχεται στους πραγματικούς δικαιούχους η ίδια προστασία με αυτή που είναι εξοπλισμένοι όταν στο φύλλο εμφανίζεται ως δικαιούχος ιδιώτης. 

Οι σημαντικές συνέπειες της παρόδου της προθεσμίας επιβάλλουν την προσφυγή των πολιτών στους δικηγόρους τους, οι οποίοι ως μόνοι αρμόδιοι για την επίλυση των ζητημάτων μπορούν να τους καθοδηγήσουν έγκαιρα και πλήρως προκειμένου να προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία τους. Είναι επίσης ικανοί να διαβάσουν με ακρίβεια το περιεχόμενο του φύλλου, από άποψη εμπράγματων δικαιωμάτων και να τους κατατοπίσουν.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η δυνατότητα πρόσβασης στα φύλλα ηλεκτρονικά

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο www.pliatsikaslaw.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *