ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ! – ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δικαιώθηκαν με σειρά αποφάσεων των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, την έκδοση των οποίων πέτυχε το γραφείο μας, νοσηλευτές – εργαζόμενοι σε ιδιωτική κλινική, οι οποίοι διεκδικούσαν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και στους οποίους έπαψε να χορηγείται μονομερώς από την εργοδότρια επιχείρηση, ισχυριζόμενη πως η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 της παρείχε τη σχετική ευχέρεια.

 

Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Εφετείου Θεσσαλονίκης αλλά και του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο δίκασε σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου, έκριναν ότι η περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής/επικίνδυνης εργασίας ήταν παράνομη, αφού αυτό, πρέπει να καταβάλλεται και μετά την ΠΥΣ 6/2012. Υπενθυμίζουμε ότι με την ΠΥΣ 6/2012 δόθηκε η δυνατότητα μονομερούς περικοπής επιδομάτων από τον εργοδότη, ανάμεσα σε αυτά και του επιδόματος γάμου. 

Τα Δικαστήρια έκριναν πως η εργασία του νοσηλευτή είναι επικίνδυνη, κατά την έννοια της ΠΥΣ 6/2012, εφόσον αυτός μπορεί να πάθει βλάβη στη ζωή ή την υγεία του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Με το σκεπτικό αυτό υποχρέωσε την εργοδότρια να καταβάλει στους εργαζόμενους νοσηλευτές το επίδομα ανθυγιενής-επικίνδυνης εργασίας. Φυσικά οι αποφάσεις αυτές μπορούν υπό όρους να επεκταθούν και σε άλλους εργαζόμενους που δικαιούνται το εν λόγω επίδομα, και το οποίο περικόπηκε παράνομα. 

Οι αποφάσεις αυτές συμβάλλουν στην ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αμοιβή των νοσηλευτών και στην αποφυγή φαινομένων αυθαιρεσίας από τους εργοδότες, ορισμένοι από τους οποίους εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012, μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων αδικαιολόγητα, στο μέτρο που δεν επιτρέπεται από τις εισαγόμενες ρυθμίσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@pliatsikaslaw.gr.

51 thoughts on “ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ! – ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.