ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης για τους γιατρούς

Επειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης και συνεδρίων που λαμβάνουν οι γιατροί.

Ο Συνήγορος δέχτηκε καταγγελία γιατρού για άρνηση της αρμόδιας ∆ΟΥ να κάνει δεκτό αίτημά του για επανεκκαθάριση φόρου εισοδήματος και επιστροφή του φόρου που είχε καταβάλει για την πάγια αποζημίωση δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αποζημίωση την οποία λάμβανε κάθε μήνα µε τον μισθό του.

Όπως σημειώνει η Αρχή, ο φορολογούμενος επικαλέστηκε την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν κρίνει αμετάκλητα ως αντισυνταγματική τη διάταξη νόμου η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης. Ωστόσο κατά την αρχική άποψη του υπουργείου Οικονομικών, οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις δέσμευαν µόνο τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, µε έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε ότι η άρνηση της ∆ΟΥ να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν αντίθετη προς τις αρχές του κράτους δικαίου, της νομιμότητας της διοικητικής δράσης και της χρηστής διοίκησης.

Τελικά, ο Συνήγορος ενημερώθηκε για την έκδοση εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1234/2014) µε την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα.

Με την εγκύκλιο αυτή η Γενική Γραμματέας ∆ημοσίων Εσόδων έδωσε οδηγίες στις ∆ΟΥ να προβούν σε άμεση εκκαθάριση των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και δηλώσεων µε επιφύλαξη, µε τις οποίες οι φορολογούμενοι ζητούσαν τη συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εγκύκλιος επίσης καθόρισε χρονικές προϋποθέσεις για την επανεκκαθάριση.

 

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.