ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Συνεχίζεται μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας η διαδικασία της κτηματογράφησης στο Δήμο Αθηναίων. Από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2015 οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δικαιούχοι άλλων δικαιωμάτων, που υπέβαλαν δηλώσεις στα Γραφεία Κτηματογράφησης και κατέβλαν το τέλος (35 ευρώ ανά δικαίωμα), θα λάβουν ταχυδρομικά ενημερώσεις από το αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης, στις οποίες θα εμφανίζεται το αποτέλεσμα της επεξεργασίας. 

 

Μετά την ανάρτηση των στοιχείων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να ελέγξουν, σε συνδυασμό με τα έγγραφα που θα έχουν λάβει, αν τα στοιχεία της ανάρτησης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν παρουσιαστούν ελλείψεις ή σφάλματα κατά τον έλεγχο, πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις διόρθωσης ή ενστάσεις, με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα ζητούν την αποκατάστασή τους. Τις αιτήσεις διόρθωσης ή τις ενστάσεις σκόπιμο κρίνεται να τις συντάσσουν δικηγόροι, οι οποίοι ως αρμόδιοι για τη διαπίστωση ύπαρξης ή όχι εγγρπτέων δικαιωμάτων, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν σφάλματα τα οποία δεν θα διορθωθούν με την παραπάνω διαδικασία, η κτηματογράφηση συνεχίζεται κανονικά και τα σφάλματα αυτά θα μεταφερθούν στις πρώτες εγγραφές, οπότε η διόρθωση επέρχεται κυρίως μέσω της δικαστικής οδού, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης στο στάδιο λειτουργούντος Κτηματολογίου. 

Το σοβαρότερο, από άποψη συνεπειών, σφάλμα που μπορεί να προκύψει είναι να εμφανιστεί ένα ακίνητο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Σε περίπτωση που δεν θερπευτεί εγκαίρως η σχετική πλημμέλεια, μετά την πάροδο πέντε ετών από την έναρξη του Κτηματολογίου στην περιοχή, αυτό θεωρείται ότι ανήκει πλέον στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Περισσότερες πληροφορίες για τα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” μπορείτε να βρείτε εδώ

Το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων είναι κρίσιμο για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών και πρέπει όλοι να ενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. 

Αν έχετε απορίες για την Κτηματογράφηση, την ανάρτηση των στοιχείων ή σχετικά με ζητήματα ενστάσεων ή αιτήσεων διόρθωσης μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr

 Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.