«Τακτοποίηση» μέσω προστίμου για δάση που έγιναν χωράφια μέχρι και το 2007

Όσοι έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις το διάστημα 1975 – 2007 και τις έχουν μετατρέψει σε γεωργικές, μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται καταβάλοντας χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 700 έως 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Την αλλαγή αυτή προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις “Πράξεις εσιφοράς σε γη και χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις”.

 Αυτές είναι κάποιες απότ τις προβλέψεις που προωθεί επί του θέματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος: 

Για τις δασικές εκτάσεις που έχυν εκχερσωθεί χωρίς άδεια για γεωργική εκμετάλλευση ως 7 – 3 – 2007 προβλέπεται η δυνατότητα συνέχισης της εκμετάλλευσης μόνο για γεωργικές καλλιέργειες. Το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι γεωργοί κυμαίνεται από 700 έως 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό θα μπορεί να καταβληθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Αν πάντως μεταβληθεί η χρήση για οποιονδήποτε λόγο, τα ακίνητα θα επανέρθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Για την εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων δυνάμει διοικητικής πράξης, υπάρχει ήδη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η νέα ρύθμιση θα καλύπτει περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως θετική και διευκολύνει σημαντικά και την Κτηματογράφηση των περιοχών αυτών, αφού μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς οι εκτάσεις αυτές διεκδικούνταν από το Ελληνικό Δημόσιο (στην κυριότητα άλλωστε του οποίου ανήκαν. Η εξέλιξη λοιπόν αυτή θα βοηθήσει σημαντικά και την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κτηαμτολογίου μέχρι το 2020.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231368729

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.