ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ξεκινά στις 28 Δεκεμβρίου 2023 η ηλεκτρονική ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων) για τα ακίνητα της Π.Ε. Χαλκιδικής σε περιοχές που τελούν υπό κτηματογράφηση. Πρόκειται για το στάδιο κατά το οποίο  όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημοσιοποιούνται ώστε οι ιδιοκτήτες να τα ελέγξουν και να διορθώσουν σε αυτό το στάδιο ευκολότερα και με μικρότερο  κόστος ανακρίβειες των κτηματολογικών εγγραφών.

Από τις 28-12-2023, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές:

Αγίας Παρασκευής, Αγίου Μάμαντος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Προδρόμου, Αμμουλιανής, Αρναίας, Αφύτου, Βάβδου, Βαρβάρας, Βραστάμων, Γαλαρινού, Γαλάτιστας, Γεροπλάτανου, Γοματίου, Διονυσίου, Δουμπιών, Ελαιοχωρίων,  Ζωγράφου,  Ιερισσού,  Καλάνδρας,  Καλλιθέας,  Καλλικράτειας,  Κασσανδρείας  Κασσανδρηνού,  Κρήμνης,  Κρήνης,  Κρυοπηγής,  Λακκώματος,  Μαραθούσσας,  Μεγάλης  Παναγίας, Μεταγκιτσίου,  Μεταμόρφωσης,  Νέας  Γωνιάς,  Νέας  Ποτείδαιας,  Νέας  Σκιώνης,  Νέας  Τενέδου,  Νέας  Τρίγλιας,  Νέας  Φώκαιας,  Νεοχωρίου,  Νέων  Μουδανίων,  Νέων  Πλαγίων,  Νέων Ρόδων,  Νέων  Σιλάτων,  Νικήτης, Ολυμπιάδας, Ολύνθου, Ορμύλιας, Ουρανούπολης, Παλαιοκάστρου, Παλαιόχωρας, Παλαιοχωρίου, Παλιουρίου, Πετραλώνων, Πευκοχωρίου, Πολυχρόνου, Πορταριάς, Πυργαδικίων, Ριζών, Σανών, Σημάντρων, Σταγίρων, Στανού, Στρατονίκης, Στρατωνίου, Ταξιάρχη, Φλογητών, Φούρκας και Χανιώτη, θα λάβουν έντυπα αντίγραφα και αποσπάσματα των εγγραφών που τους αφορούν ή θα πρέπει να εισέθουν με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτουν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gov.gr για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να ελέγξουν την ορθότητα των αναρτημένων στοιχείων και, εάν εντοπίσουν σφάλματα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις διόρθωσης.

Διάρκεια ανάρτησης

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (έως 28-2-2024) και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού (έως 29-4-2024). Οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία της ανάρτησης μόνο κατά τη διάρκεια αυτής, οπότε προτείνεται η αποθήκευση των σχετικών πληροφοριών.

Ενέργειες των ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη σχετική φόρμα μετά την είσοδό τους στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξουν εάν τα δικαιώματά του και τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (θέση, όρια και εμβαδόν) αποτυπώνονται ορθά στο απόσπασμα του πίνακα και στο κτηματολογικό διάγραμμα.

Εάν από τον έλεγχο προκύψει ότι τα στοιχεία της ανάρτησης είναι σωστά, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε καμία ενέργεια. Αντίθετα, εάν εντοπίσετε σφάλματα ή δεν βρίσκετε κάποιο ακίνητο για το οποίο υποβάλατε δήλωση θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις.

Διαδικασία διόρθωσης σφαλμάτων

Τα σφάλματα των εγγραφών μπορεί να είναι πρόδηλα ή μη πρόδηλα.

Επί πρόδηλων σφαλμάτων:

Για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων υποβάλλεται χωρίς κόστος η αντίστοιχη αίτηση. Πρόδηλα σφάλματα, ενδεικτικά, είναι τα εξής:

  • Έχει καταχωρηθεί εσφαλμένα το πατρώνυμο
  • Έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου
  • Έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου
  • Έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματος
Επί μη πρόδηλων σφαλμάτων:

Αν εντοπίσετε μη πρόδηλα σφάλματα, δηλαδή σοβαρότερες πλημμέλειες στις κτηματολογικές εγγραφές, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση διόρθωσης. Αυτή υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία της ανάρτησης (έως 28-2-2024) για τους κατοίκους εσωτερικού και εντός τεσσάρων μηνών (έως 29-4-2024) για τους κατοίκους εξωτερικού. Το κόστος για την υποβολή αίτησης διόρθωσης ανέρχεται σε 5 ευρώ.

Μη πρόδηλα σφάλματα είναι εκείνα που αφορούν, ιδίως, στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (λ.χ. θέση, όρια, εμβαδόν) ή όταν έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση (εκτοπισμό) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου. Για παράδειγμα:

  • Έχει υποβληθεί δήλωση για ένα ακίνητο αλλά δεν εμφανίζεται καθόλου ή με ανακριβή στοιχεία
  • Δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου
  • Το ακίνητο εντοπίστηκε σε άλλη θέση
  • Το  εμβαδόν (τετραγωνικά μέτρα) ή και το σχήμα  του ακινήτου σας διαφέρουν σημαντικά από τα πραγματικά.
Πως υποβάλλεται η αίτηση διόρθωσης;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εντοπίζουν μη πρόδηλα σφάλματα στα στοιχεία της ανάρτησης μπορούν να υποβάλουν την αίτηση διόρθωσης ψηφιακά μέσω κωδικών taxisnet. Σε αυτή την περίπτωση η πληρωμή του τέλους υποβολής της αίτησης γίνεται μέσω κάρτας. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί αίτηση διόρθωσης δια ζώσης στο γραφείο κτηματογράφησης μόνο με ραντεβού.

Πως δηλώνω σε αυτή τη φάση ακίνητο που απέκτησα με χρησικτησία;

Μετά την ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης, για να δηλωθεί ακίνητο που αποκτήθηκε με χρησικτησία και στους πίνακες φαίνεται ως “άγνωστου ιδιοκτήτη”, η αίτηση διόρθωσης θα πρέπει υποχρετικά να κοινοποιείται στο Ελληνικό Δημόσιο με δικαστικό επιμελητή.

Πάντως, και σε αυτό το στάδιο είναι δυνατό οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος, η οποία, μάλιστα, αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητό σας (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας).

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τον έλεγχο των στοιχείων των ακινήτων σας ή κατά την υποβολή αίτησης διόρθωσης κατά των στοιχείων της ανάρτησης, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο info@pliatsikaslaw.gr ή να μας καλέσετε στο 2310220377 για να κανονίσετε κάποια συνάντηση.

Επίσης μπορείτε να μας στείλετε τα μηνύματά σας εδώ:

Δημοσιεύτηκε Νεα