Επανεκκίνηση κτηματογράφησης σε Αθάνα, Λαμία και Λιβαδειά

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επανακκινεί ο διαγωνισμός Κτηματογράφησης για τις περιοχές των Δήμων Αθηναίων, Λαμίας και Λιβαδειάς. Υπενθυμίζουμε πως ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2007, με την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον για 3,5 ακόμα χρόνια. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια των παραπάνω Δήμων (Αθηναίων, Λαμίας και Λιβαδειάς) είχαν υποβάλει δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων, είχαν με άλλα λόγια προσκομίσει στο Γραφείο Κτηματογράφησης τους τίτλους κτήσης των ακινήτων τους. Τα δικαιώματα που δηλώθηκαν υπέστησαν ή θα υποστούν επεξεργασία, από τους νομικούς του γραφείου, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υφίστανται. Αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου θα είναι η ανάρτηση των στοιχείων της επεξεργασίας, στην οποία θα εμφανιστούν όλα εκείνα τα δικαιώματα που σύμφωνα με το Γραφείο Κτηματογράφησης είναι ικανά να καταχωρηθούν στις πρώτες εγγραφές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα τακτική της ΕΚΧΑ ΑΕ, η δηλούντες θα λάβουν απόσπασμα του πίνακα ανάρτησης, προκειμένου να ελέγξουν αν τα στοιχεία που δήλωσαν είναι ορθά, αν δηλαδή έγινε ορθή επεξεργασία των δικαιωμάτων τους και αν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πιθανό, όπως συνέβη σε όλες τις περιοχές για τις οποίες η διαδικασία ολοκληρώθηκε, να εμφανιστούν σφάλματα, σοβαρά ή μη, τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Η ύπαρξη των σφαλμάτων αυτών μπορεί να προκαλεί μικρότερης έντασης προβλήματα, λ.χ. προσωρινή αδυναμία μεταβίβασης ακινήτου, ή μεγαλύτερης έντασης. Τέτοια, λ.χ. πλημμέλεια αποτελεί η εμφάνιση ενός ακινήτου ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”, πληροφορίες για τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Ενδεικτικά, τα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”, αν δεν διορθωθεί το σφάλμα, θα ανήκουν, μετά το πέρας ορισμένου χρόνου, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εφόσον διαπιστωθούν λάθη, οι πολίτες οφείλουν να προβούν στην κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων, με τις οποίες θα επιδιώκουν τη διόρθωση των σφαλμάτων. Η μη διόρθωση οδηγεί σε εσφαλμένες πρώτες εγγραφές, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του Κτηματολογίου. Η διόρθωση σε καθεστώς λειτουργίας του Κτηματολογίου είναι περισσότερο σύνθετη και απαιτεί συνήθως μεγαλύτερο κόστος.

Ελέγχοντας, με τη συνδρομή εξειδικευμένου δικηγόρου, τα στοιχεία της ανάρτησης αποφεύγετε την ταλαιπωρία και εξασφαλίζεται την περιουσία σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τις απορίες σας. Αναθέστε, στο εξειδικευμένο δικηγορικό μας γραφείο την υπόθεσή σας καλώντας στο 2310220377 ή με email στο info@pliatsikaslaw.gr.

Δημοσιεύτηκε Νεα