ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ και ΑΡΤΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Λήγει εντός του Δεκεμβρίου 2015, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, η προθεσμία διόρθωσης των εσφαλμένων πρώτων εγγραφών στο Κτηματογόλιο. Οι πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα σφάλματα που υπάρχουν στις εγγραφές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς για αυτούς συνέπειες, που φτάνουν μέχρι την απώλεια της κυριότητας στα ακίνητά τους. Ειδικότερα:

Εντός του Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία διόρθωσης για:

  •  Τα ακίνητα της περιοχής Εράσμιο Ξάνθης την 8η Δεκεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα της περιοχής Μεθώνη Πιερίας την 8η Δεκεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα στο Ασπρόχωμα και τα Λαίικα Μεσσηνίας την 10η Δεκεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα στο Αγίασμα Χρυσούπολης Καβάλας την 10η Δεκεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα στη Μεσιά Κιλκίς στις 10 Δεκεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα στη Φιλοθέη Άρτας και τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και
  • Τα ακίνητα στις Πηγές Χρυσούπολης Καβάλας την 22η Δεκεμβρίου 2015

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Αυγούστου οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές που αφορούν ακίνητα της περιοχής Πευκοδάσους Κιλκίς και εντός του Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε Άστρος Κυνουρίας και Μαρτίνο Φθιώτιδας. Ομοίως εντός του Οκτωβρίου 2015 οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές για τις περιοχές Καλαμπάκι και Μεγάλου Αλεξάνδρου Δράμμας (6-10), Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας (20-10) και Παραλίου Άστρους Κυνουρίας (29-10). Εντός δε του Νοεμβρίου 2015 έληξε η προθεσμία διόρθωσης για τις περιοχές Γλίνους Τρικάλων (3-11), Άβατου Ξάνθης (6-11), Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης (13-11), Αίγειρο Ροδόπης (19-11).

Η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Λ.χ. Η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης (ή προσημείωσης) συνεπάγεται την απώλεια – ανυπαρξία του εν λόγω δικαιώματος. Επίσης, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (λ.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια δικαιωμάτων. 

Σημαντικότερες είναι οι συνέπειες στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο εμφανίζεται στο κτηματολογικό φύλλο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις παραπάνω ημερομηνίες, τα ακίνητα θα περιέλθουν κατά κυριότητα εκ του νόμου στο Ελληνικό Δημόσιο, με περιορισμένες δυνατότητες επανάκτησής τους. Πρόκειται για απώλεια περιουσίας (ακινήτων), με πιθανές περαιτέρω διαμάχες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών – πρώην ιδιοκτητών. 

Καθίσταται σαφές ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν εντός της προθεσμίας, να ελέγξουν τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν τα ακίνητά τους και να προβούν στις απαραίτητες διορίωσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε εγκαίρως καθώς η διαδικασία διόρθωσης είναι χρονοβόρα με κίνδυνο απώλειας των σχετικών προθεσμιών.

Εάν έχετε απορίες για τη διαδικασία διόρθωσης και τον έλεγχο των εγγραφών επικοινωνήστε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο 2310220377.

256 thoughts on “ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ και ΑΡΤΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *