ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄106/27-6-2019) παρατάθηκε κατά ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο. 

Τούτο σημαίνει δίνεται στους δικαιούχους εγγραπτέων δικαιωμάτων που δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε έλεγχο των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία και δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις να το πράξουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους. 

Έτσι, για περιοχές για τις οποίες η προθεσμία ήταν επταετής (7) από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, δηλαδή για περιοχές στις οποίες η διαδικασία κτηματογράφησης ξεκίνησε από το 2006 και έπειτα, πλέον είναι οκταετής (8). 

Αντίστοιχα, για τις περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση είχε ξεκινήσει πριν το 2006, η προθεσμία από δεκαπενταετής (15) τρέπεται σε δεκαεξαετή (16) με αφετηρία την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.

Η παράλειψη ελέγχου και διορθώσεων των τυχόν ανακριβειών μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην απώλεια ακινήτων είτε υπέρ τρίτου προσώπου (το οποίο εμφανίζεται εσφαλμένα στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές), είτε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εάν το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως “άγνωστου ιδιοκτήτη”. Για τα ακίνητα “άγνωστου ιδιοκτήτη” μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

Προκειμένου να διορθωθούν οι πλημμέλειες είναι απαραίτητη είτε η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης (εξωδικαστικά), είτε, συχνότερα, η άσκηση αγωγής ή αίτησης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου. 
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για την προθεσμία διόρθωσης στην περιοχή σας, για τους τρόπους άμυνάς σας και για τη διόρθωση των ανακριβειών, προκειμένου να προστατεύσετε την περιουσία σας, μπορείτε να μας καλείτε στο 2310220377 ή να μας στείλετε email στο info@pliatsikaslaw.gr
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για την εξειδίκευσή μας σε ζητήματα Κτηματολογικού Δικαίου, ιδίως επί διορθώσεων ανακριβειών των πρώτων εγγραφών, πατήστε εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.