ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Με πρόσφατη νομοθετική παρέμαβαση παρατάθηκε η προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στις περιοχές στις οποίες ήδη λειτουργεί Κτηματολόγιο. Με τη νέα ρύθμιση η προθεσμία διόρθωσης διαμορφώθηκε ως επταετής ή δεκατετραετής, με κριτήριο το χρόνο έναρξης κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή. Συγκεκριμένα:

 

Σε περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 η προθεσμία ορίζεται δεκατεσσάρων (14) ετών. Έτσι, λ.χ. αν σε μία περιοχή που εντάχθηκε σε καθεστώς κτηματογράφησης προ του άνω χρονικού σημείου το Κτηματολογικό Γραφείο ξεκίνησε να λειτουργεί το έτος 2005, οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τις ανακρίβειες έως το 2019. 

Αντίθετα, στις περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση στην περιοχή ξεκίνησε μετά το άνω χρονικό σημείο η προθεσμία διόρθωσης ορίζεται επταετής (7). 

Η προθεσμία είναι πλέον ενιαία για τους κατοίκους εσωτερικού, κατοίκους εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο. 

Η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή που επέφερε η νέα ρύθμιση εντοπίζεται στο γεγονός πως η νέα διάταξη, περί αύξησης της προθεσμίας διόρθωσης, έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δικαιούχοι δικαιωμάτων στις περιοχές που είχαν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές λόγω παρόδου της προθεσμίας μπορούν να διορθώσουν τα σφάλματα που τυχόν υπάρχουν και να διαφυλάξουν με τον τρόπο αυτό την περιουσία τους. Οι πρώτες εγγραφές είχαν οριστικοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Χώρας από τον Αύγουστο του 2015. Τις περιοχές για τις οποίες είχε παρέλθει κατ’ αρχήν η προθεσμία διόρθωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υπενθυμίζουμε πως η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας επιφέρει σημαντικές και δυσμενείς συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που δεν διόρθωσαν τα σφάλματα, που μπορεί να φτάνουν μέχρι την απώλεια των ακινήτων τους, τα οποία θα ανήκουν πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Είναι σημαντικό να προβείτε έγκαιρα στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες καθώς η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρονοβόρα. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο 2310220377.

123 thoughts on “ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *