ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Λήγει εντός του Σεπτεμβρίου 2015, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, η προθεσμία διόρθωσης των εσφαλμένων εγγραφών στο Κτηματογόλιο. Οι πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα σφάλματα που υπάρχουν στις εγγραφές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς για αυτούς συνέπειες, που φτάνουν μέχρι την απώλεια της κυριότητας στα ακίνητά τους. Ειδικότερα:

 

Εντός του Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία διόρθωσης για:

  • Τα ακίνητα της περιοχής Άστρους Κυνουρίας την 15η Σεπτεμβρίου και
  • Τα ακίνητα της περιοχής Μαρτίνου Φθιώτιδας την 22α Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές που αφορούν ακίνητα της περιοχής Πευκοδάσους Κιλκίς.

Η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Λ.χ. Η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης (ή προσημείωσης) συνεπάγεται την απώλεια – ανυπαρξία του εν λόγω δικαιώματος. Επίσης, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (λ.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια δικαιωμάτων. 

Σημαντικότερες είναι οι συνέπειες στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο εμφανίζεται στο κτηματολογικό φύλλο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις παραπάνω ημερομηνίες, τα ακίνητα θα περιέλθουν εκ του νόμου στο Ελληνικό Δημόσιο, με περιορισμένες δυνατότητες επανάκτησής τους. Πρόκειται για απώλεια περιουσίας (ακινήτων), με πιθανές περαιτέρω διαμάχες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών – πρώην ιδιοκτητών. 

Καθίσταται σαφές ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν εντός της προθεσμίας, να ελέγξουν τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν τα ακίνητά τους και να προβούν στις απαραίτητες διορίωσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους. Αρμόδιος για τον έλεγχο είναι ο εξειδικευμένος δικηγόρος σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας. 

Εάν έχετε απορίες για τη διαδικασία διόρθωσης και τον έλεγχο των εγγραφών επικοινωνήστε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο 2310220377.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.