Θεσσαλονίκης

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 31-12-2023

Με τον Νόμο 4990/2022 δόθηκε παράσταση έως την 31η-12-2023 για τη λήξη της προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για ακίνητα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Ειδικότερα:

Πλέον η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης του άρθρου 6 παρ. 2 ν. 2664/1998 -για τα ακίνητα που ανήκουν σε περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση είχε ξεκινήσει πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006- λήγει στις 31-12-2023, εάν δεν είχε ήδη λήξει αυτή ή οι παρατάσεις της έως την 30-11-2018. Σύμφωνα με τα παραπάνω η προθεσμία διόρθωσης παρατείνεται για τις παραπάνω περιοχές και μόνο κατά ένα (1) έτος.

Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31-12-2023 είναι: 

 1. Αγίου Παύλου
 2. Αμπελοκήπων
 3. Ανάληψης
 4. Ασβεστοχωρίου
 5. Βασιλικών
 6. Ελευθερίου-Κορδελιού
 7. Εξοχής
 8. Ευκαρπίας
 9. Ευόσμου
 10. Θέρμης
 11. Θεσσαλονίκης
 12. Ιωνίας
 13. Καλαμαριάς
 14. Μενεμένης
 15. Μοδίου
 16. Νεαπόλεως
 17. Νέας Ραιδεστού
 18. Νέων Επιβατών
 19. Πανοράματος
 20. Περαίας
 21. Πεύκων
 22. Πλαγιαρίου
 23. Πολίχνης
 24. Πυλαίας
 25. Σταυρούπολης
 26. Συκεών
 27. Ταγαράδων
 28. Τριανδρίας
 29. Χορτιάτη
 30. Ωραιοκάστρου

Καθώς δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί περαιτέρω παράταση της προθεσμίας διόρθωσης είναι σκόπιμο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις παραπάνω περιοχές να σπεύσουν έγκαιρα σε εξειδικευμένο δικηγόρο προκειμένου να ελέγξουν τις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές που τους αφορούν και, εάν διαπιστώσουν σφάλματα, να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Σε περίπτωση που το ακίνητό σας εμφανίζεται στις πρώτες εγγραφές να ανήκει σε τρίτο πρόσωπο ή σε “άγνωστο ιδιοκτήτη”, μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας θα ανήκει πλέον κατά κυριότητα στον εμφανιζόμενο ως δικαιούχο ή στο Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα. Η σχετική διόρθωση μπορεί να γίνει εξωδικαστικά ή δικαστικά, ανάλογα με την αιτία του σφάλματος της ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η προετοιμασία των εγγράφων για τη διόρθωση των ανακριβών εγγραφών μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα. Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να ελέγξετε άμεσα τις πρώτες εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά σας και να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι περιοχές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης για τις οποίες η προθεσμία διόρθωσης είχε ήδη λήξει στις 30-11-2018 και για τις οποίες αυτή δεν παρατείνεται είναι:

 1. Αγίας Τριάδος και
 2. Νέου Ρυσίου

Εάν είστε δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω δύο περιοχές και δεν έχουν δηλωθεί, δεν μπορείτε πλέον να ζητήσετε τη διόρθωση των ανακριβειών. Οι κτηματολογικές εγγραφές για τα παραπάνω ακίνητα είναι ήδη οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο ακρίβειας. Μάλιστα, όσα ακίνητα εμφανιζόταν στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές με την ένδειξη “άγνωστος ιδιοκτήτης” έχουν ήδη περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή εάν κύριος του ακινήτου είναι πλέον τρίτο πρόσωπο που εμφανίζεται στα κτηματολογικά φύλλα ή το Ελληνικό Δημόσιο, μπορείτε να διεκδικήσετε δικαστικά είτε την αξία του ακινήτου που χάσατε είτε την αυτούσια απόδοσή του (δηλαδή την επανάκτηση του ακινήτου), ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περίπτωσης.

Βρείτε εδώ σε πίνακα όλες τις περιοχές για τις οποίες οριστικοποιούνται τα επόμενα έτη οι πρώτες κτηματολογικές εγγραφές, με δυνατότητα αναζήτησης και κατανομής ανά ημερομηνία λήξης.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε το ερώτημά σας στο info@pliatsikaslaw.gr ή να τηλεφωνήσετε στο 2310220377.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μας στείλετε το ερώτημά σας στη φόρμα που ακολουθεί και κάποιος από το γραφείο μας θα σας απαντήσει άμεσα: