Κωνσταντίνος Πλιάτσικας

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Email: konstantinos@pliatsikaslaw.gr

Ο Κωνσταντίνος Πλιάτσικας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1987. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου του ίδιου Τμήματος και Διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ με αντικείμενο διατριβής το Αστικό και, ιδίως, το Κτηματολογικό Δίκαιο (Κτηματογράφηση – Κτηματολόγιο). Από το εαρινό εξάμηνο του έτους 2019 διδάσκει Εμπράγματο και Κληρονομικό Δίκαιο, ως Επισκέπτης Λέκτορας (Adjunct Lecturer) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia).

Εργάζεται ως δικηγόρος από τον Σεπτέμβριο του έτους 2011. Από τον Μάιο του έτους 2012 έως τον Ιούνιο του έτους 2013 παρείχε νομικές υπηρεσίες κατά την Κτηματογράφηση των Δήμων Κοζάνης και Θεσσαλονίκης. Από τον Οκτώβριο του έτους 2017 παρέχει της υπηρεσίες του ως επί παγία αντιμισθία δικηγόρος του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Ως υποψήφιος Διδάκτορας διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Νομικής εκτελώντας διάφορα επιστημονικά καθήκοντα. Εκ των ιδρυτικών μελών του Κέντρου Κτηματολογικών Μελετών (ΚΕ.ΚΤΗ.ΜΕ). Από τον Μάιο του έτους 2020 είναι μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.

Στο πλαίσιο της μάχιμης δικηγορίας ασχολείται. ιδίως. με ζητήματα Κτηματολογικού Δικαίου και ακινήτων εν γένει (επεξεργασία και υποβολή δηλώσεων και αιτήσεων τόσο κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας του Κτηματολογίου, άσκηση σχετικών αγωγών [κυριότητας, δουλειών κτλ], έρευνα τίτλων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία), με ζητήματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου (κατάρτιση ατομικών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προβλήματα κατά τη λειτουργία της εργασίας, θέματα απολύσεων κτλ), ζητήματα κατασχέσεων και πλειστηριασμών (ακινήτων ή απαιτήσεων στα χέρια τρίτου), ζητήματα αποζημιώσεων (αυτοκίνητα κτλ),  ζητήματα Οικογενειακού και Κληρονομικού Δικαίου καθώς και με ζητήματα εξασφάλισης και διεκδίκησης απαιτήσεων.

Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά νομικά συνέδρια και ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια επιμόρφωσης.