ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Με πρόσφατη απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (με ισχυρή βέβαια μειοψηφία 11 Συμβούλων) έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες μειώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. 

 

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και στρέφονταν κατά του ΙΚΑ (για τις κύριες συντάξεις) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές). 

Η απόφαση, συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση της Χώρας και την ανατροπή στον προϋπολογισμό που θα επιφέρει, δεν απέδωσε στις διατάξεις της αναδρομική ισχύ. Συνεπώς, το Κράτος οφείλει να εφαρμόσει για το μέλλον τη σχετική απόφαση και να επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την περικοπή τους με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012, οι οποίες, σύφωμνα με την απόφαση επιδείνωσαν σημαντικά τη βιοτική κατάσταση των συνταξιούχων, αφού νωρίτερα (2010 και 2011) οι συντάξεις είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά. 

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φτάσουν μέχρι και 15% για ορισμένους συνταξιούχους.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του κου. Ρωμανιά, ενώ “στα χαρτιά” οι αυξήσεις θα γίνουν άμεσα, οι συνταξιούχοι δεν θα δουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τον επόμενο μήνα, αφού κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεσμεύτηκε πάντως για την εφαρμογή και επέκταση της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους, ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. 

Για περισσότερες πληροφορίες για συνταξιοδοτικά θέματα μπορεί να επικοινωνείτε μαζί μας στο: info@pliatsikaslaw.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.