ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΥΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ

Λήγει εντός του Οκτωβρίου 2017, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, η προθεσμία διόρθωσης των εσφαλμένων εγγραφών στο Κτηματογόλιο. Οι πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα σφάλματα που υπάρχουν στις εγγραφές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς για αυτούς συνέπειες, που φτάνουν μέχρι την απώλεια της κυριότητας στα ακίνητά τους. Ειδικότερα:

 

Εντός του Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία διόρθωσης για:

  • Τα ακίνητα των περιοχών Καλαμπάκι και Μεγ. Αλέξάνδρος Δράμας την 6η Οκτωβρίου 2017
  • Τα ακίνητα της περιοχής Αγία Βαρβάρα Ημαθίας την 20η Οκτωβρίου 2017 και
  • Τα ακίνητα της περιοχής Παραλίου Άστρους Κυνουρίας την 29η Οκτωβρίου 2017

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου 2017 οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές που αφορούν ακίνητα της περιοχής Πευκοδάσους Κιλκίς και εντός του Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε Άστρος Κυνουρίας και Μαρτίνο Φθιώτιδας.

Η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Λ.χ. Η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης (ή προσημείωσης) συνεπάγεται την απώλεια – ανυπαρξία του εν λόγω δικαιώματος. Επίσης, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (λ.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια δικαιωμάτων. 

Σημαντικότερες είναι οι συνέπειες στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο εμφανίζεται στο κτηματολογικό φύλλο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις παραπάνω ημερομηνίες, τα ακίνητα θα περιέλθουν κατά κυριότητα εκ του νόμου στο Ελληνικό Δημόσιο, με περιορισμένες δυνατότητες επανάκτησής τους. Πρόκειται για απώλεια περιουσίας (ακινήτων), με πιθανές περαιτέρω διαμάχες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών – πρώην ιδιοκτητών. 

Καθίσταται σαφές ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν εντός της προθεσμίας, να ελέγξουν τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν τα ακίνητά τους και να προβούν στις απαραίτητες διορίωσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους.

Οι πρώτες εγγραφές στις παραπάνω περιοχές είχαν οριστικοποιηθεί και στο παρελθόν, συνέπεια που ήρθη με νομοθετική πρωτοβουλία, παρατείνοντας την προθεσμία για δύο επιπλέον έτη. Καθώς είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει παρέμβαση για παράταση της προθεσμίας σκόπιμη κρίνεται η κινητοποίηση των ιδιοκτητών στις παραπάνω περιοχές και η διόρθωση των ανακριβειών των πρώτων εγγραφών.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας. 

Εάν έχετε απορίες για τη διαδικασία διόρθωσης και τον έλεγχο των εγγραφών επικοινωνήστε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο 2310220377. Επισκεφθείτε τη σελίδα μας: www.pliatsikaslaw.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.