ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

Λήγει εντός του Νοεμβρίου 2015, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, η προθεσμία διόρθωσης των εσφαλμένων πρώτων εγγραφών στο Κτηματογόλιο. Οι πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα σφάλματα που υπάρχουν στις εγγραφές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς για αυτούς συνέπειες, που φτάνουν μέχρι την απώλεια της κυριότητας στα ακίνητά τους. Ειδικότερα:

Εντός του Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία διόρθωσης για:

  • Τα ακίνητα της περιοχής Γλίνος Τρικάλων την 3η Νοεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα της περιοχής Άβατο Ξάνθης την 6η Νοεμβρίου 2015
  • Τα ακίνητα της περιοχής Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης την 13η Νοεμβρίου 2015 και
  • Τα ακίνητα της περιοχής Αίγειρου Ροδόπης την 19η Νεμβρίου 2015

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Αυγούστου οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές που αφορούν ακίνητα της περιοχής Πευκοδάσους Κιλκίς και εντός του Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε Άστρος Κυνουρίας και Μαρτίνο Φθιώτιδας. Ομοίως εντός του Οκτωβρίου 2015 οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές για τις περιοχές Καλαμπάκι και Μεγάλου Αλεξάνδρου Δράμμας (6-10), Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας (20-10) και Παραλίου Άστρους Κυνουρίας (29-10). 

Η οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Λ.χ. Η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης (ή προσημείωσης) συνεπάγεται την απώλεια – ανυπαρξία του εν λόγω δικαιώματος. Επίσης, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (λ.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια δικαιωμάτων. 

Σημαντικότερες είναι οι συνέπειες στις περιπτώσεις που ένα ακίνητο εμφανίζεται στο κτηματολογικό φύλλο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις παραπάνω ημερομηνίες, τα ακίνητα θα περιέλθουν κατά κυριότητα εκ του νόμου στο Ελληνικό Δημόσιο, με περιορισμένες δυνατότητες επανάκτησής τους. Πρόκειται για απώλεια περιουσίας (ακινήτων), με πιθανές περαιτέρω διαμάχες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών – πρώην ιδιοκτητών. 

Καθίσταται σαφές ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν εντός της προθεσμίας, να ελέγξουν τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν τα ακίνητά τους και να προβούν στις απαραίτητες διορίωσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε εγκαίρως καθώς η διαδικασία διόρθωσης είναι χρονοβόρα με κίνδυνο απώλειας των σχετικών προθεσμιών.

Εάν έχετε απορίες για τη διαδικασία διόρθωσης και τον έλεγχο των εγγραφών επικοινωνήστε μαζί μας στο info@pliatsikaslaw.gr ή στο 2310220377.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.