ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ” ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Δημοσιεύτηκε στις 20-7-2018 η υπ’ αριθμ. 1137/2018 ΠΟΛ με την οποία παρέχονται οδηγίες για την καταγραφή ακινήτων με την ένδειξη “άγνωστου ιδιοκτήτη” μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Κτηματικές Υπηρεσίες, σε περιοχές αρμοδιότητας των οποίων οριστικοποιήθηκαν πρώτες εγγραφές, οφείλουν να προβούν σε ενέργειες για την καταγραφή των ακινήτων με την ένδειξη “άγνωστος ιδιοκτήτης” ως ανηκόντων στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και σε ενέργειες για την προστασία των ίδιων ακινήτων. Συγκεκριμένα: 

Οι αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες οφείλουν να ζητήσουν από τα κτηματολογικά γραφεία στοιχεία για τα ακίνητα που εμφανίζονται στις πρώτες εγγραφές ως ανήκοντα σε “άγνωστο ιδιοκτήτη”, προκειμένου αυτά, μετά από έρευνα, να καταχωριστούν στα βιβλία του Δημοσίου ως δημόσια κτήματα. Είναι αδιάφορο εάν τα ακίνητα αυτά ανήκουν, πράγματι, στο Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Το κρίσιμο είναι να εμφανίζονται στις πρώτες εγγραφές ως ανήκοντα σε “άγνωστο ιδιοκτήτη” στον κρίσιμο χρόνο της οριστικοποίησης. Μάλιστα, τα κτηματολογικά γραφεία θα μεριμνήσουν για την αυτεπάγγελτη διόρθωση των εν λόγω εγγραφών, ώστε τα ακίνητα αυτά να ανήκουν πλέον, κατ’ αμάχητο τεκμήριο, στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Εάν τα παραπάνω ακίνητα ανήκαν σε ιδιώτες, οι τελευταίοι χάνουν την κυριότητά τους και μπορούν, πλέον, να προστατευτούν μόνο με την άσκηση αγωγής, κατά τις διατάξεις του ν. 2664/1998, χωρίς, πάντως, να μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση της κυριότητάς τους, την οποία έχασαν, και τη διόρθωση της εγγραφής, ώστε να εμφανίζει δικαιούχους τους ίδιους.

Άλλωστε, στο ίδιο έγγραφο δίνεται εντολή στις Κτηματικές Υπηρεσίες να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των ακινήτων που αποκτά το Δημόσιο με την οριστικοποίηση, το οποίο σημαίνει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οι κάτοχοι των ακινήτων (πιθανοί πρώην ιδιοκτήτες) να υποχρεωθούν είτε να αποδώσουν τα ακίνητα στο Δημόσιο, είτε να καταβάλουν σημαντικά ποσά διότι τα χρησιμοποιούν αυθαίρετα, είτε και τα δύο. 

Οι περιοχές στις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές και αφορά η ΠΟΛ 1137/2018 είναι:

 •  Την 1η Αγούστου 2017 παρήλθε η προθεσμία για τις περιοχές των ΟΤΑ Πολυκάστρου και Πευκοδάσους Κιλκής.
 • Την 15η Σεπτεμβρίου 2017 για την περιοχή του Άστρους Κυνουρίας.
 • Την 22α Σεπτεμβρίου 2017 για την περιοχή του Μαρτίνου Φθιώτιδας.
 • Την 6η Οκτωβρίου 2017 για την περιοχή Καλαμπακίου και Μεγ. Αλεξάνδρου Δράμας.
 • Την 20η Οκτωβρίου 2017 για την περιοχή Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας. 
 • Την 29η Οκτωβρίου 2017 για την περιοχή Παράλιου Άστρους Κυνουρίας.
 • Την 3η Νοεμβρίου 2017 για το Γλίνος Τρικάλων.
 • Την 6η Νοεμβρίου 2017 για το Άβατο Ξάνθης.
 • Την 13η Νοεμβρίου 2017 για την περιοχή της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης. 
 • Την 19η Νοεμβρίου 2017 για την περιοχή Αίγειρου Ροδόπης.
 • Την 8η Δεκεμβρίου 2017 για το Εράσμιο Ξάνθης και τη Μεθώνη Πιερίας.
 • Την 10η Δεκεμβρίου 2017 για το Ασπρόχωμα και Λαϊκά Μεσσηνίας, καθώς και για το Αγίασμα Χρυσούπολης Καβάλας και τη Μεσιά Κιλκίς.
 • Την 17η Δεκεμβρίου 2017 για την περιοχή της Φιλοθέης Άρτας και τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας.
 • Την 22α Δεκεμβρίου 2017 για τις Πηγές Χρυσούπολης Καβάλας. 

Η έκδοση της παραπάνω ΠΟΛ καθιστά επιτακτικό τον άμεσο έλεγχο των ακινήτων σας στις πρώτες εγγραφές, προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπάνω δυσμενείς συνέπειες. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω ή να μας εμπιστευθείτε την έρευνα των ακινήτων σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2310220377ή με e-mail στο info@pliatsikaslaw.gr. Η γνώση και η εμπειρία μας στο Κτηματολογικό Δίκαιο θα εξασφαλίσουν την περιουσία σας. 

379 thoughts on “ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ” ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *